“Predškolsko u Vitaminci”

Posjeta najmlađih

U februaru 2015.godine djeca iz predškolske ustanove „ Maslačak“ su posjetila proizvodni pogon „Vitaminka“, gdje su imali prilike da nauče nešto više o samom procesu proizvodnje sokova. Tokom posjete su ujedno,metodom senzorne ocjene uzoraka/ bodovanja, predškolci učestvovali u razvoju nove linije sokova za djecu/ ambalaža tetrapak. I ne samo to, na iznenadjenje svih prisutnih, predškolci su pomogli Vitaminka stručnjacima iz tehnoloških i marketinških voda, postavljajući brojna pitanja :„ Koji Vitaminka sok nema sećera? „ , „ Koji Vitaminka sok se najbolje prodaje?, „ Koji sok je na najzdraviji ? “, „ Koji sok se ne prodaje kao drugi i zašto?“

Tokom istraživanja, tog hladnog februarskog jutra, najmladji posjetioci su imali zadatak, da nakon degustacije 8 različitih vrsta sokova, iz Vitaminka proizvode linije, boduju kvalitet, upisujući u polje srce ( ukoliko im se ukus voća zastupljenog u soku sviđa), odnosno X ( ukoliko nisu „ srećni“). Ako bismo statistički prezentovali podatke, nakon analize upitnika koji su podijeljeni djeci,došli bismo do zaključka da su Maslačak tehnolozi tog dana naslikali bezbroj srca, obradovavši sve zaposlene. Iskreni i spontani odgovori djece – neprocjenjivo. I tako rijetko. Oni zaista imaju drugačiju, vrijedniju percepciju, od svih nas iz svijeta odraslih. Tokom posjete smo obogatili i nas predškolski vokabular – tog dana smo čuli termine koji su nam bili potpuno nepoznati, kao npr. riječ pasterizacija.

Najveću fascinaciju je ipak izazvala Tetrapak mašina, buduci da je to prvi stvarni robot koga su djeca imala priliku da upoznaju. Proizvodne trake, prazne sterilizovane flašice, čepovi, nepregledni niz sokova – sve je to zagolicalno dječiju znatiželju, pokrenulo oduševljenje, uticalo na razvoj njihove mašte, budući da su neki gosti u jednom trenutku pomislili da se nalazimo na planeti Jupiter, ne na planeti Zemlji.

U maju, na poziv direktorice proizvodnje, g. Natase Đurđević u saradnji sa Vitaminkom, predškolska ustanova „ Maslačak“ organizuje edukativnu radionicu za djecu predškolskog i mlađeg školskog uzrasta na Sajmu za djecu i porodicu (dvorana Borik), 16. i 17. maja 2015. Radni listovi Voćna Matematika, Predškolski Tehnolog, Baltazar laboratorija Epruveta, edukativna radionica Voćni ražnjići – samo su neke od tema koje su bile predstavljene na Sajmu za djecu i porodicu. Izuzetno uspješno učešće i saradnja, u kojem su najviše, čini se, uživali Maslačak predškolski edukatori.

Djeca su ujedno posjetiocima Sajma za djecu i porodicu dijelila Vitaminka sokove za osvježenje, tokom dvodnevnog druženja. Bili smo tako ponosni, budući da je Vitaminka štand tog maja 2015.godine bio jedan od posjećenijih na Sajmu za djecu i porodicu.

11.8.2015.godine u saradnji sa čika kuFarom Predragom Tošićem organizujemo Gastronomski Maslačak piknik na kojem su djeca imala priliku da upoznaju kreativne načine pripreme zdrave hrane ( zdrave poslastice, rezbarenje voća). Budući da su reakcije, kako djece, tako i roditelja nakon gastronomskog piknika bile izuzetne, u saradnji sa Predragom Tošićem odlučujemo da pokrenemo Mini M školu kulinarstva Predraga Tošića koja je imala za cilj promociju značaja razvoja zdravih prehrambenih navika u ranom djetinjstvu. I ovoga puta, kompanija Vitaminka je nesebično podržala nasu predškolsku ideju, obezbijeđujući asortiman Vitaminka proizvoda, za potrebe kulinarskih radionica i finalnog takmičenja. Veliki Vitaminka suncobran nas je štitio i tokom kišnih radionickih dana. Za neke od polaznika, omiljeni dio edukacije je bio trenutak osvježenja, koji je uvijek dolazio na samom kraju – koji Vitaminkin sok odrabrati?

Prijavljeni kulinarski kandidati su bili podijeljeni u 3 grupe; prisustvovali su modulima obuke ( 5.9., 12.9. i 19.9.2015. godine) u trajanju od 2 časa.

Radionicu je pohadjalo 40 djece predškolskog i mlađeg školskog uzrasta ( P.U. Maslačak, P.U.Lana, Školigrica, Škola stranih jezika Voyage i Fondacija Ruski mir). Tokom kulinarske obuke kandidati su imali priliku da se upoznaju sa osnovama gastronomije; pripremali su Pepeljuginu supu od bundeve i narandže, uštipke sa tikvicama,voćni dezert Biljka u saksiji, tegovi od hrane, zdrava poslastica sa sjemenkama bundeve, brusnicom i medom. U takmičarskom dijelu je organizovano razbijanje jaja, kao i identifikacija određenih vrsta voća i povrća ( celer, patlidžan, šipak, keleraba, grejp, rotkvice), te Vitaminka ukusa ( kiseli krastavci, cvekla, miješana marmelada, džem od šljiva). Takmičarske ekipe su nosile slijedeće nazive: Čarobne mahune, Rotkvice, Keleraba, Celer i Šipak tim.

Svi polaznici Mini M škole kulinarstva Predraga Tošića, su zahvaljujući sponzorima, dobili poklon pakete: Mini Metalac posudje, knjige o zdravoj ishrani izdavačke kuce Pčelica Čačak, Vitaminka proizvode, kuhinjske setove Veleprodaje igračaka Brog Brog, patlidžane i jabuke koje je obezbijedila Tržnica, kulinarske značke Mini Chef, te diplome koje je cika kuFar Predrag Tošić licno urucio. Modni kreator Sanja Mitroviž je i ovom prilikom svim kulinarima poklonila radne uniforme / kecelje i kape – Čarobni grasak. U revijalnom dijelu su nastupila djeca iz Fondacije Ruski mir, predstavljajući tradicionalni ples i pjesme iz Rusije.

Sa nestrpljenjem očekujemo nova predškolska Vitaminka druženja. Naše kulinarsko umijeće će slijedeće godine biti predstavljeno na OMEP Svjetskoj konferenciji o ranom učenju, koja ce biti održana 6. i 7. jula 2016.godine u Seulu, Korea, pod nazivom Litlle school of culinary arts. To će biti još jedno zanimljivo poglavlje koje ce predškolska ustanova „ Maslačak „ i kompanija „ Vitaminka“ zajedno otvoriti, na predškolski kulinarski način, u saradnji sa dragim kuFarom cika Peđom.

 

Banja Luka, oktobar 2015.godine

Larisa Pejić

Psiholog i Montesori vaspitač

Predškolska ustanova „ Maslačak“

Predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova grada Banja Luka

OMEP Bosna i Hercegovina